Jump to content

205GTIDrivers.com has just received a major redesign and the update is still in progress, so please bear with us. You may want to clear your browser's cache and cookies for this site. Sorry for the inconvenience.
Also, we invite you to post feedback in this topic: http://www.205gtidrivers.com/topic/171489-new-website-feeback/ 

  • Welcome to 205GTIDrivers.com!

    Hello dear visitor! Feel free to browse but we invite you to register completely free of charge in order to enjoy the full functionality of the website.

Sign in to follow this  
ryan13961345402285

Knock Sensors

Recommended Posts

ryan13961345402285

Hi all,

tried searching for an answer to this problem but couldn't find anything too specific.

Basically the car had been down on power for a while and very sore on petrol, then I remembered that I had code 44 (knock sensor) showing before the MOT last November. I took the K-light bulb out of the dash incase the MOT tester would say something about it, but because I removed the bulb I totally forgot about it.

But anyway I have code 44, so I removed and cleaned the knock sensor and tested it. It was putting out voltage whenever I knocked the surface I had it resting on (like it should). Had the battery disconnected, wired everything back up, connected battery and the light went out when I started the car up. However it came back on about a minute later. Could the sensor be knackered or do I need to reset the light somehow?

Any help greatly appreciated

Share this post


Link to post
Share on other sites
petert1345402284
Hi all,

tried searching for an answer to this problem but couldn't find anything too specific.

Basically the car had been down on power for a while and very sore on petrol, then I remembered that I had code 44 (knock sensor) showing before the MOT last November. I took the K-light bulb out of the dash incase the MOT tester would say something about it, but because I removed the bulb I totally forgot about it.

But anyway I have code 44, so I removed and cleaned the knock sensor and tested it. It was putting out voltage whenever I knocked the surface I had it resting on (like it should). Had the battery disconnected, wired everything back up, connected battery and the light went out when I started the car up. However it came back on about a minute later. Could the sensor be knackered or do I need to reset the light somehow?

Any help greatly appreciated

 

You need to solve this one as the ignition is retarded severely while ever code 44 exits. I'd be checking wiring continuity from plug back to ECU, then test another knock sensor.

 

To clear the codes, disconnect battery for 2 mins. If no codes exist, you'll get 12 (start) and 11 (finish).

Share this post


Link to post
Share on other sites
ryan13961345402285

Cheers for the reply. I'll get stuck into this asap. No chance of finding another knock sensor to try so may have to bite the bullet and buy a new one. Wiring will be checked out first though

Share this post


Link to post
Share on other sites
ryan13961345402285

and for anyone interested, here is the list of vehicles (part numbers) that share the same knock sensor as a Phase 1 Mi16. It's a Bosch 0 261 231 006.

Good for a search incase one comes up on ebay

 

ALFA ROMEO : 195 05 05 017 01

CITROËN : 5946 03

CITROËN : 91 514 880

FIAT : 60512698

FIAT : 60534263

FORD : 6152883

FORD : 6169571

FORD : 86SF 12A699 AB

OPEL : 1238345

OPEL : 90298201

OPEL : 90510281

PEUGEOT : 5946 03

PEUGEOT : 91 514 880

PORSCHE : 944 606 145 00

RENAULT : 77 00 271 090

SAAB : 75 68 801

SAAB : 756 880

TALBOT : 91 514 880 80

VOLVO : 1367644

VOLVO : 3433347

VW : 026 905 377

Share this post


Link to post
Share on other sites
petert1345402284

I've got plenty. How much do you want to pay?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
welshpug

would imagine an XU7 one would work as well given its an alloy block and mounted on a stud, XU10 might even work.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ryan13961345402285
I've got plenty. How much do you want to pay?

 

 

Cheers but got one sorted. Friend has one he bought for a 2.0 16v Cavalier and doesn't need it. Hopefully problem solved

Share this post


Link to post
Share on other sites
ryan13961345402285

Ok, things aren't going my way lately it seems. Fitted the knock sensor and code 44 cleared ok, but now code 54 is coming up, which is ECU failure afaik.

To top it all off I walked past the car today and stumbled against the wing morror and broke it off :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×